© Eggybirdlicencja: Creative Commons

Ślina zamiast krwi

26 marca 2008, 08:55

Grupa badaczy z pięciu amerykańskich uczelni zdefiniowała proteom śliny, czyli pełny spis białek wchodzących w jej skład. Zawiera ona aż 1116 różnych protein, z których wiele może za kilka-kilkanaście lat znaleźć rutynowe zastosowanie w diagnostyce.



Aleksander przegrał z bakterią?

19 lipca 2010, 10:02

Antoinette Hayes z Pfizer Research uważa, że za śmierć Aleksandra Wielkiego odpowiada trucizna z wód Styksu. Amerykanka twierdzi, że do zgonu sławnego wodza doszło przez wtórny metabolit bakterii Micromonospora echinospora - kalicheamycynę.


Tragiczne skutki latania na gazie

25 maja 2012, 16:22

Dieta jemiołuszek cedrowych (Bombycilla cedrorum) składa się w ok. 84% z owoców. Tym samym ewolucja sprowadziła je na manowce, bo po przejedzeniu przejrzałymi jagodami pieprzu brazylijskiego (Schinus terebinthifolius), które fermentując, wytworzyły dużo etanolu, w latach 2005-2007 całe stada tych ptaków rozbijały się o płoty, okna czy płyty z pleksi.


Wyjaśniono, czemu azotany poprawiają sportowe osiągi

2 marca 2015, 17:02

Popularne wśród sportowców suplementy z azotanami poprawiają osiągi, bo zmniejszają lepkość krwi, poprawiając jej przepływ. Co istotne, nie dochodzi przy tym do upośledzenia zaopatrzenia tkanek w tlen.


Wyższość porannej szczepionki

2 maja 2016, 11:29

Najnowsze badania zespołu z Uniwersytetu w Birmingham pokazały, że szczepienie na grypę jest najskuteczniejsze, gdy podaje się je rano.


Wysokotłuszczowa dieta przekłada się na pogrubienie błony komórek śródbłonka

1 marca 2019, 15:12

Lipoproteina niskiej gęstości (LDL), główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów, oraz utlenione lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. oxidised low density lipoproteins, oxLDL) powodują pogrubienie oraz podwyższone napięcie błony w komórkach śródbłonka. Zmiany poziomu LDL i oxLDL we krwi pod wpływem wysokotłuszczowej diety zaburzają integralność śródbłonka i zapoczątkowują procesy związane z miażdżycą.


Kawa zmniejsza ryzyko raka prostaty? Wstępne wyniki metaanalizy ucieszą kawoszy

14 stycznia 2021, 04:56

Picie kawy może być powiązane z niższym ryzykiem rozwoju raka prostaty, czytamy na łamach British Medical Journal Open. Autorzy badań, naukowcy ze Szpitala Shengjing Chińskiego Uniwersytetu Medycznego, przeprowadzili metaanalizę dostępnych badań. Wzięto w nich pod uwagę 1.081.586 osób, wśród których wystąpiły 57.732 przypadki raka prostaty.


Dawca i biorca w jednym

11 marca 2009, 09:35

Siedmioletnia Heather McNamara przeszła ponad miesiąc temu (6 lutego) 23-godzinną operację usunięcia 6 narządów wewnętrznych i ponownej implantacji części z nich. Dziewczynka chorowała na nowotwór, który bez ryzykownej akcji chirurgów byłby nieusuwalny, owinął się bowiem wokół ważnych organów i naczyń krwionośnych.


Steve Jobs w tajemnicy leczył się w Szwajcarii

19 stycznia 2011, 11:44

Zdrowie Steve'a Jobsa, prezesa i ikony Apple'a oraz jednej z najważniejszych osobistości świata IT, ponownie znalazło się w centrum uwagi. Jobs po raz trzeci w ciągu ostatnich 7 lat udał się na bezterminowe zwolnienie lekarskie.


Stres piękności szkodzi

23 maja 2013, 07:35

Wg mężczyzn, kobiety z wysokim poziomem hormonu stresu kortyzolu mają mniej atrakcyjną twarz niż ich bardziej zrelaksowane koleżanki.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy